05
zuiveringsslib
Over zuiveringsslib
Zuiveringsslib is een reststof die overblijft na het biologisch zuiveren van afvalwater in rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dit afvalwater bevat veel stoffen die niet in het oppervlaktewater terecht mogen komen. In de zuiveringsinstallaties breken bacteriƫn een groot deel van deze stoffen via een biologisch proces af. Daarnaast hecht een deel van de vuilstoffen zich aan het biologische zuiveringsslib. Dit zuiveringsslib is het belangrijkste bijproduct dat ontstaat bij de zuivering van afvalwater. Het gezuiverde water gaat terug naar de natuur; het ontwaterde zuiveringsslib wordt met vrachtwagens naar SNB gebracht voor verdere verwerking.
SNB verwerkt het zuiveringsslib door dit te verbranden. Hierbij worden stoffen als hormonen, medicijnresten en organische verontreiniging dat aanwezig is in het zuiveringsslib vernietigd. Bij de verbranding komt ook warmte vrij die wordt gebruikt voor het verwerkingsproces en grotendeels wordt omgezet in duurzame elektriciteit. De reststoffen uit de verbranding krijgen voor circa 95% een nuttige toepassing als bijvoorbeeld vulstof in de wegenbouw.
afvalwater
Over afvalwater
SNB verwerkt het zuiveringsslib dat overblijft na het biologisch zuiveren van afvalwater. Doordat het water uit de zuiveringen steeds schoner moet worden, neemt de vervuilingsgraad in het zuiveringsslib toe. Ook richten waterschappen zich op het terugwinnen van biogas uit het zuiveringsslib op de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Deze ontwikkelingen hebben effect op de samenstelling van het zuiveringsslib en daarmee op de verwerking. SNB werkt met de waterschappen samen om adequaat op dit effect te kunnen inspelen.
circulair proces
Over het circulaire proces
Het verwerken van zuiveringsslib lost niet alleen een maatschappelijk probleem op (het verwijderen van afval), maar draagt ook bij aan de realisatie van een circulaire afvalwater- en slibketen. In de slibverwerkingsinstallatie van SNB wordt alleen zuiveringsslib verwerkt op basis van monoverbranding. De installatie is in de loop van de jaren zodanig aangepast dat SNB in staat is het zuiveringsslib zo te verwerken dat mens en natuur maximaal worden beschermd. Zo komen ongewenste stoffen die aanwezig zijn in het zuiveringsslib niet terug in de natuur, wordt duurzame energie gemaakt uit zuiveringsslib en worden reststoffen nuttig toegepast.
De toekomst is circulair
Nieuwe huisstijl markeert verandering SNB
SNB staat, net als de samenleving, op een keerpunt richting de transitie naar een volledig circulaire toekomst. De eerste stappen van een duurzame naar een circulaire bedrijfsvoering zijn gezet.
Ook in de afvalwater- en slibketen is verandering noodzakelijk om te transformeren naar een toekomstige circulaire keten. Voor SNB betekent dit inzetten op nog meer terugwinning van energie en uiteindelijk naar grondstofterugwinning uit de reststoffen.
Om deze transitie te markeren, gaat SNB verder in een nieuwe huisstijl, inclusief een nieuw logo. Hoe dat eruit komt te zien? Bekijk de video hierboven!
Naar een zo circulair mogelijke afvalwater- en slibketen
We richten ons met innovatieve oplossingen op het realiseren van een zo circulair mogelijke afvalwater- en slibketen.