02
Terugkijken op
Cirque Circulair
25 jaar SNB - De toekomst is circulair!
Met een verrassend evenement in een heuse circustent vierde SNB op 5 oktober ook voor haar stakeholders het 25-jarig jubileum. Voor SNB geen moment om uitgebreid terug te blikken, maar juist de blik op de circulaire toekomst te richten. Onder leiding van spreekstalmeester Rens de Jong schetsten key-note speakers Thomas Rau en Marga Hoek de urgentie om de transitie naar een circulaire samenleving te maken, maar ze boden ook perspectief. Directeur Silvester Bombeeck riep alle ketenpartners in het hooggeëerde publiek op om samen de ambities waar te maken en onthulde het nieuwe logo van SNB, dat de toekomstgerichte beweging visualiseert. Applaus!
Kijk terug: de sprekers
Silvester Bombeeck
Directeur van SNB en bestuurslid van de Vereniging Afvalbedrijven.
Marga Hoek
Marga Hoek geniet internationale erkenning als dé expert op het gebied van duurzaam ondernemen. Als geen ander weet zij ondernemen en duurzaamheid te verbinden..
Thomas Rau
Thomas Rau laat zich als ondernemer, architect, innovator en visionair leiden door wat er in de toekomst nodig is.
Sfeerimpressie
Silvester Bombeeck
“Iedereen houdt van schoon water, niemand houdt van zuiveringsslib. Niemand wil het hebben. Maar het is er wel. En iedereen wil een verantwoorde oplossing. Daarom hebben de waterschappen er ruim 25 jaar geleden voor gekozen om zuiveringsslib te verbranden. Verbranding is en blijft een centrale schakel, nu en in de toekomstige circulaire afvalwaterketen.
Om de circulaire transitie te laten slagen is samenwerking nodig tussen overheden, bedrijfsleven, wetenschap en financiële sector. Hiervoor is tijd nodig. Die kan SNB bieden door de installatie te laten draaien tot de transitie is afgerond. Als veiligheidsnet moet de overheid wet- en regelgeving organiseren die mee-ademt met de transitie."
Marga Hoek
“Niemand heeft iets aan doelen in het jaar 2040 of 2050. Dan zorg je nu niet voor dat er iets verandert. We moeten snel hele grote stappen maken. Door groei en negatieve impact radiaal te ontkoppelen. Zodat je negatieve footprint onevenredig veel minder wordt dan je groei. Met als doel positieve economische groei met positieve impact op ecologie en sociaal. Hoe groter een bedrijf of de economie dan wordt, hoe beter het is voor de wereld.
Alleen met radicaal innoveren kun je met nieuwe oplossingen komen die zijn ontworpen vanuit de toekomst in plaats van vanuit het verleden. De drijvende kracht achter de oude economie is grondstoffen. De nieuwe circulair economie drijft op arbeid, op mensen en op innovaties. We proberen nu nog een nieuw spel te spelen met oude spelregels. De belastingdruk lig op arbeid en niet op spullen. Dat moet diametraal anders. Als je nieuwe economie op arbeid draait, moet je arbeid zo min mogelijk belasten en grondstoffen en vervuiling maximaal belasten. Daarvoor is een radicale shift in het belastingstelsel nodig.”
Thomas Rau
“We moeten het systeem veranderen, anders blijven we doorkwakkelen. Sterker nog, we hebben ons bestaan te danken aan constante verandering. Transitie bevordert het leven. Duurzaamheid optimaliseert het systeem weliswaar, maar zorgt nooit voor verandering. Circulariteit heeft dan ook niets met duurzaamheid te maken, want circulariteit transformeert het systeem.
Nieuwe systeemarchitectuur gaat over het organiseren dat we te gast zijn op aarde, dat we geen gastheer zijn. De aarde is een gesloten systeem, daar komt niets meer bij. Materialen zijn beperkt, we kunnen die tijdelijk deponeren in de vorm van een gebouw. Van de waardevolle materialen van een waardeloos gebouw kun je weer een waardevol gebouw maken. We moeten alles zo ontwerpen dat we het weer uit elkaar kunnen halen. Als remontabele kantoorgebouwen of huizen.
De toekomst is dat we nooit meer materialen kopen als we iets willen bouwen. Als een materiaal niet meer nodig is geven we het gewoon terug. Zo kunnen bijvoorbeeld mijnen hun materialen uitlenen, zoals een bibliotheek boeken uitleent. Nu gooit een eindgebruiker in de waardeketen een product weg, dat is waardevernietiging."