01

Introductie 

Realiseren van circulariteit vergt politieke moed

Slibverbranding speelt de komende jaren een cruciale rol in de transitie naar een circulaire afvalwater- en slibketen. Het besef is steeds sterker gegroeid dat zuiveringsslib naast de zware metalen, hormonen, medicijnresten en microplastics nog vele duizenden andere onbekende stoffen van onbekende herkomst bevat. Verbranding verwijdert deze voor mens en milieu kwalijke stoffen definitief uit de keten.


Daarnaast zorgt verbranding ervoor dat stoffen als fosfaat en metalen worden geconcentreerd in ons restproduct vliegas. Dat maakt het de moeite waard deze stoffen terug te winnen. We hebben dan ook ambitieuze plannen voor de bouw van een fosfaatrecyclingfabriek en van een stikstofrecyclingfabriek. Beide grondstoffen zijn waardevol voor de productie van kunstmest.


Circulariteit is een kernbegrip in de bedrijfsvoering van SNB. De samenleving moet in 2050 volledig circulair zijn en dat is een ingewikkelde transitie. Het vergt samenwerking op alle fronten en niveaus. Daarnaast is voor circulaire innovatie de steun van de overheid onmisbaar. Niet alleen omdat echte innovatie niet bij het bedrijfsleven begint, maar vrijwel altijd door de overheid wordt aangejaagd.


Voor succesvolle terugwinning en het vermarkten van grondstoffen is het noodzakelijk dat de wetgever het proces voor afgeven van de status ‘einde afval’ aanzienlijk versnelt. De ambitieuze Energie- en Grondstoffenfabriek ondervindt, evenals SNB, veel onnodige obstakels bij het realiseren van haar groene doelstellingen. Enkel en alleen doordat dit proces nu veel te traag verloopt.


Als kers op de taart is het instellen van een transitie- en innovatiepot vereist voor het financieren van circulaire innovatie in alle ketens. Alleen dan kan Nederland koppositie op het gebied van verduurzaming behouden. Hiervoor is politieke moed vereist. Het is aan het nieuwe kabinet om te laten zien wat het waard is om de circulaire doelstellingen van 2050 te realiseren.